Pentru ca fi'mea a binevoit sa stea la joaca linistita cu ceilalti copii am reusit si eu sa smulg buruienile din stratul de salata. Impropriu spus smuls, mai degraba rupt aiurea, pentru ca au niste radacini ceva de groaza ! E un soi de iarba al naibii de insistent si persistent, cu niste radacini ce sigur ajung pana in China si in gradinile vecibilor. Asa ca acum ma pun pe cautat solutii naturale anti buruieni... Le urasc ! Am degetele negru - verzui mai degeaba, ca stiu ca se vor inalta cu tupeu iarasi ins curt timp, Zice omu' meu ca in cativa ani vom scapa de ele - in mare - tot smulgandu-le si arandu-le. Dar vreau sa gasesc si alternative care sa contribuie la asta ca saracele legume se sufoca aproape.
Si cu ocazia am avut onoarea sa fac cunostinta cu miliarde de tantari insetati, cu niste soiuri de gandaci saritori de care nu credeam ca exista, negri si uratei, cu paianjeni ce isi poarta speriati saculetul cu viitoarea generatie si alte inaripate si piciorogat (na, ca am inventat un cuvant :)) ), din care unele le-am adus in par acasa.
Pe de alta parte nu va pot explica in cuvinte cat de bine ma simt dupa o sedinat de plivit sanatos, dupa turele obligatorii cu fi'mea de mana de la un capat al altuia al curtii si gradinii, joaca in nisip, o scalda a celei mici intr-o copaita imprumutata de copii de prin curtile lor (ca noi nu ne-am dotat inca si cu piscinuta de sezon, ne balaceam cu succes in galeata). Sunt in plin proces de slabire - pantalonii de anul trecut refuza sa intre pe mine, cred ca niste pitici mici i-au stramtat peste iarna - si tipul asta de fitness rural face minuni pentru silueta. Plus rosiile deja romanesti - de solar, de la altii ca la noi inca sunt miniaturi, nici flori n-au, ceapa verde, salata verde si rosie, ridichile albe si alte verzituri de prin gradina proprie si minunatia aia de iaurt facut de mine acasa...
stai linistita , n-o sa scapi de ele nici peste cativa ani. Ca doar nu degeaba un strastrastrastramos de-al omenirii a zis in marea-i intelepciune ca buruiana rea nu piere , mai ales daca ploua sau daca e udata. :) In rest e grozav si astept noutati. :)
RăspundețiȘtergereDau eu cîteva soluții. Iarba aia rea e pir, după toate probabilitățile. Combaterea naturală a pirului se poate face și prin plantarea de trifoi alb sau de facelia. Ambele îl sufocă, la un moment dat. Sau se sapă la două pene de hârleț și se îndepărtează manual rădăcinile.
RăspundețiȘtergereDacă nu vrem să plantăm altceva, să ne spetim cu hârlețul și nici să dăm cu ierbicid (urăsc chimizarea, eu n-aș face așa ceva nici să-mi pice mâna!), putem lua partea bună a lucrurilor: rădăcina de pir are proprietăți medicale de excepție. Din ea se face un ceai anticancerigen „no. 1 across the nation”...
Da, m-am mai documentat si se pare ca e pir si ca e insistent intr-adevar. Chimic nimic nu bag, asta e clar, nimic toxic, nimic ne-natural :). Pe alocuri, unde nu vom pune legume, bagam trifoi; in rest mergem cu mandra sapa puternic, plus la toamna si la primvara incercam o tura de gunoi de grajd, apoi arat si reluam in primavara. se pare ca da rezultate in cazul unora daca acest gunoi e in strat de cca 20 cm :)
RăspundețiȘtergereSe poate stropi, la toamna sau la primavara, ierbicid total, pe plante, se lasa minim doua saptamani sa lucreze. Substanta, timp de 6 ore fara ploaie, intra in frunze, apoi in restul plantei si o ucide. Dar neselectiv, ucide tot ce prinde din regnul vegetal. Apoi se descompune in componente inofensive si se poate pregati terenul pentru semanat / plantat.
RăspundețiȘtergereSpor la treaba!!!
RăspundețiȘtergere