Nu, nu de nevoie ne-am mutat, asa cum au inteles unii dintre cei din jurul nostru. Nu de nevoie, ci din dorinta, din visare, din placere. Pana si mama m-a intrebat daca fac asta pt ca nu ma ajung cu banii si daca scopul e sa renovez un pic si sa raman cu niste bani sa am cu ce trai. Nope. Cand am fost sa imi iau ramas bun de la mamaie de la 2, o doamna de vreo 95 ani, imi explica ca nu e nicio rusine sa fii sarac si viata la curte poate fi frumoasa chiar daca e grea :).
Eu cred ca astfel de mutari rar le fac cei cu dificultati financiare si mai degraba cei care le inteleg. Am remarcat ca marea majoritate a celor care au facut acest pas sunt oameni de nivel mediu si peste mediu, oameni educati, culti, cititi si chiar cu posibilitati financiare. Ok, nimeni nu da pe afara, dar putini sunt cei ce pricep ca daca ai fi in nevoie o astfel de mutare e poate solutia ideala. De ce sa fii domn de oras si sa nu stii ce mananci maine cand ai putea sa dezvolti o afacere la tara, oricat de mica, sa iti asiguri cam tot ceea ce ai nevoie? E loc... Si chiar daca in Romania toate merg de-a-ndoaselea, multe se pot face. Pana la urma am ajuns la concluzia ca nu America e tara tuturor posibilitatilor, ci Romanica noastra, asa corupta si lenesa cum e... Trebuie doar sa vrei, sa ai putina imaginatie si initiativa si dorinta de munca; pai da, ca fara munca oricum nu faci nimic...
Si realizez si eu acum, incet incet, cu toate indoielile si incertitudinile, ca de fapt le poti avea pe amandoua: si viata la tara si contact cu "civilizatia". De ce nu? Ca cica e scumpa benzina. Pai e. Dar daca trebuie sa traversezi Bucurestiul dintr-un capat in altul consumi poate mai mult decat daca trebuie sa parcurgi cei 20 km pana in oras. Si de la capat n-ai decat sa iei tramvaiul :). Dap, greu, complicat, dar frumos si plin de posibilitati. Poti dezvolta o afacere numai din iarba cosita. Idei sa ai! Faci sa zicem aranjamente de vara/toamna/iarna/primavara cu ce gasesti in fundul curtii. Cu perseverenta vei gasi si clienti pt asa ceva. Nu o sa uit niciodata, in vremea studentiei, cand lucram la o firma unde trebuia sa vindem lenjerii din usa in usa, una din legendele vanzarilor de acolo: cica un tip a facut pariu ca poate vinde o caramida. Si stiti ce? A reusit ! Cum? A sustinut ca are proprietati curative, a explicat vechea metoda babeasca de a pune caramida pe foc si apoi intr-un prosop si te incalzesti la sale, etc, etc si a vandut-o unei doamne centenare :)). Legenda sau nu, e clar ca se poate. Doar sa nu renunti, sa gasesti METODA.
Daca romanul si-ar folosi abilitatile, inventivitatea si... smecheria :)) (aia ce include si un dram de bun simt si educatie) , multe ar putea face...
Stati doar sa vedeti in timp ce idei avem noi; voi face orice sa le pun in practica ! Inovatie si talent :)).
Asa este, "miscarea" aceasta din ultimii ani a orasenilor catre mediul rural nu este a celor fara posibilitati materiale ci a oamenilor cu educatie care au vrut sa schimbe lanturile de la oras pe libertate. Felicitari ca ati facut acest pas!
RăspundețiȘtergereMare dreptate ai!
RăspundețiȘtergereDoar cei cu venituri medii se muta la tara pentru ca nu se sperie de munca. Cei cu venituri mici, in oras sunt "comozi" si mutatul la tara ii sperie....
Am inteles bine? Mihailesti deci... Hmm... Aproape , foarte aproape , cam cum e Bucurestiul de noi. Si maaaaama ce de macesi sunt pe drumul pana acolo. Toata toamna m-am vanturat pe drumul ala - bineinteles cu foarfeca de vie dupa mine pentru divese taieri ocazionale. Deci , Mihailesti. frumos , aproape , foarte aproape de Bucuresti...Dar va garantez ca veti uita de el. Bravo voua. Sa vedeti numai ce bun va fi vinul vostru la toamna , ce betie va fi la primavara cand va inflori via , ce emotii veti trai cand se va bate primul tarus , cand se va turna prima lopata de mortar , ce de "prima data" veti trai si cat va veti bucura pentru fiecare dintre ele in parte. Sa traiti sanatosi si fericiti. Si nici n-aveti cum altfel. Doar sunteti la tara, nu?
RăspundețiȘtergereIntr-adevar sunt fascinante aceste "prime dati". Stii cum e? Postezi pe facebook "üite cum am facut primul vin", "cum am hacuit primul porc" si apare un puhoi de comentarii de uimire, dar cel mai uimit esti tu de ceea ce faci :)). Si vor fi cei ce vor spune "Bravo, super"si cei care vor comenta "Da, niste tarani, nu s-au descurcat in marea metropola si s-au intors la fundul vacii" . Atat doar ca nu planuim vaci. Doar dihanii cu pene :)) si ceva blana...
ȘtergereSi inca ceva. Unde-s macesii ca io habar n-am de nimic ? :))) Ce se poate face din macese?
ȘtergereCe taieri, ca banuiesc ca nu tai moturi ? :))) (Trebuie sa te citesc, neaparat)
Si via infloreste? Serios? :)))) Uite ca nici asta nu stiam, puteam sa presupun totusi. Cu via va fi o provocare, parte trebuie scoasa sa facem loc de casa (nu stiu daca se poate muta, parte trebuie curatata - nici asta nu stiu cum se face... si evident ca trebuie intariti tarusii metalici, trebuie curatata si legata si ce o mai avea saraca nevoie dupa vreo cativa ani de neglijare. Si ma oftic ca nu-s in clar ce soiuri am si unde-s asezate. Ca-s vreo 4-5 feluri de struguri (cca 1000 m), unii in bolta din curte, unii la cismea, unii infata casei si restul prin gradina, in 3 locuri diferite. Complicat... Trebuie sa scot niste vie sa fac loc de ceapa :))) Valeeeeu, iar ma simt depasita de situatie :)))) Banuiesc ca abia in 2-4 ani ies si eu lamurita pe usa.
Va dati seama cate am de invatat???
pai s-o luam sistematic. Pentru macesi trebuie sa schimbi directia de mers catre Ghimpati.(Eu vin de la Giurgiu) O sa vezi si pe stanga si pe dreapta rugi de macesi. La ce-s bune macesele? Bombe de vitamine , antigripale , imunitare etc. CEAI , gem si alte minuni - doar sa cauti pe net si ai un puhoi de informatii. Ce tai cu foarfeca? Fel de fel. Ultima data am adunat macese. Dar mai sunt fel de fel de crengute interesante , de fructe de padure de lastari si alte minuni si n-am timp sa le adun de-a fir a par. Cat despre fundu' vacii , hehe , as vrea io sa am o vaca sau macar o capra dar cred ca M. ar zice ca am luat-o razna de tot. Deocamdata ma multumesc cu orataniile actuale - "ciulamalele" si "rachetelele de oua" , cu pisicuta nou achizitionata si iubitii mei baieti Kim si Max. Laptele il iau de la Tanti Maria de peste drum. Mi-l lasa la poarta in curte si-l gasesc dimineata cald inca , proaspat muls.
ȘtergereVia , da , infloreste si miroase innebunitor. Dupa taiere , primavara plange , e seva ce se scurge din joardele taiate , e buna pentru ten si alte chestii pe care nu le mai stiu bine dar le aflam. Despre soiuri de vie nici nu trebuie sa stii mare lucru , vinul din vite amestecate iese MINUNAT. Ca suprafata suntem tot pe acolo , in jur de 3000 mp.Peste cei 2-4 ani mai pune inca pe atatia si inc-o viata in care tot vei avea ce face si invata si iubi. Te pup. Sanatate sa aveti.:)
Pai mai intai de toate trebuie sa imi gasesc si eu o Tanti Maria. Neaparat !
ȘtergereCu macesele parca m-am mai dumirit, folosesc si eu un leac babesc pt rosu in gat, uitasem: ceai de macese tinut sub limba de 2-3 ori pe zi. Pana a doua zi trece !
iar cu via... mda, acilea e dificil. Dar ma pun cu burta pe carte, pe net, pe vecini :)), pe gradina si invat; ar fi pacat sa nu...
Buna Roxana! Postarea e excelenta si o sa raman sa mai rasfoiesc :))
RăspundețiȘtergereO seara faina!
Am simtit ca e nevoie de o astfel de precizare; nu ca sa ma bat cu pumnul in piept ca nu-s saraca :)), ci pt a sublinia realitatea. Si poate pt a da un impuls unora. Si poate pt a mai marca un punct in directia scimbarii mentalitatii. Romanul e fudul, parca asa stiam. Insa cu fudulia nu ajungi intotdeauna departe. Si nu e acelasi lucru cu a tine capul sus. Si stiu, "Capul plecat sabia nu-l taie". Insa mai stiu ca trebuie intotdeauna sa gasim calea potrivita, nu compromis, ci ceea ce ne ajuta, ce ne "coafeaza". Nici taras pe burta, supusi si exagerat de umili, nici mandri fara masura si fara justificare. Sa facem ceea ce ne prinde bine, fara a face rau celui de langa, sa fim mai veseli, mai zambitori, mai optimisti, ceva mai nonconformisti, sa mai renuntam la prejudecati si sa respectam regulile bunului simt. Si sa ne aduceam aminte ca ne vrem un popor ales, civilizat, educat.
RăspundețiȘtergerehei , soro , SUNTEM un popor ales , civilizat , educat , oricat s-ar strdui unii si altii sa ne convinga de contrariu. :)
ȘtergereHmmm... eu stiu... :))
ȘtergereM-am delectat cu imagini si cuvinte convingatoare!!!
RăspundețiȘtergereSi, n-am citit singura ci impreuna cu sotul :)) am luat avant dar mai avem putin timp si noi, sa putem plonja direct in curte la tara. :))
Din macese faci dulceata cea mai buna dulceata putine dulceturi se ridica la inaltimea celei de macese. Doar ca iti trebuiesc ustensile. Ai nevoie de un ciur foarte fin si o ciuperca din lemn cu o codita mai lunga si tifon foarte fin. Se culeg macesele se curata de coaja si de mucul negru apoi se dau la fiert in apa. In ciur pui o cana doua si le zdrobesti bine cu ciuperca. Pasta obtinuta o strecori prin tifon. Rezultatul obtinut il pui la fiert cu zahar si vei disfruta de o dulceata fina si speciala. :))
Asa, hei rup - hei rup, ca la ridichea uriasa ! :))
RăspundețiȘtergereSi am bagat la cap, urmeaza sa gasesc macesele alea sa le fac de petrecanie :). Multumesc !
Numai aveti grija nu adunati de pe marginea drumului pentru ca sunt pline de metale de la poluarea masinilor !
RăspundețiȘtergerePai o sa ma afund adanc prin tufaris :))
ȘtergereAi Roxi, imi cer scuze am reluat citirea comentului si am vazut ca am o gresala si anume ca macesele se taie de codita ca nu le poti curata de coaja. Dar asta numai la anul care vine o mai poti face deoarece acum nu mai sunt.:)
RăspundețiȘtergereAdica e o problema daca sunt putin moi ? Oricum eu am cules ieri ceva macese , unele sunt inca sunt tari .Nu ar trebui sa ratam ceaiul de macese . O zi buna !
RăspundețiȘtergereNu , nu e nici o problema dar cum spui tu le poti folosi pentru ceai.
RăspundețiȘtergere