luni, 28 martie 2016

Slujbă la ceas de seară

Bătrâi bolnavi ce-și poartă umbra morții peste pragul Bisericii în seară rece ninsă de flori de martie, în ultim ceas, în căutarea unei mântuiri ce viața și firea nu au putut să le-o dea...

Goană târâș pe genunchi octogenari către un loc mai bun sub poala popii...

Cruci azvârlite pios către umeri și priviri ascuțite pe sub gene, îndreptate subtil-ostentativ către păcătosi asemenea lor...

Capete acoperite în falsă smerenie uneori...

Chicoteli în frigul ușii de la intrare, câte o conversație șoptită la telefon și câte un prunc modern ce tocmai își depășește recordul la mai stiu eu ce joc...

Șapte preoti, șapte îngenunchieri, capete și mânuțe mici și mari și gârbovite și muncite, întinse să-și primească picătura uleioasă a mirului spre iertare...

Și cu toate astea... fior și trăire și simțire și suflet...

miercuri, 23 martie 2016

Disparitii

Dupa ce cocosul rosu Hans s-a volatilizat, s-au mai hotarat si doua gaini sa ia drumul pribegiei, probabil in coltii vulpii, cate una pe noapte.
Drept urmare... ne-am mobilizat si am finalizat cotetul - fara finisaje de lux deocamdata. Asadar in pas de doi cocosi - doua gaini planuim sa ne marim ceata cu inca zece inaripate si cu rugaminti ca macar blonda sa pice closca (parca ar carai semnificativ).
Intre timp in straturi cresc pisici. Si caini pe alocuri. Ce le-o fi placand sa zaboveasca tocmai acolo?

PS: Productia de corcoduse se anunta serioasa.

sâmbătă, 19 martie 2016

Inca mirari

Cum pica gaina closca si stie exact xe are de facut.
Cum din potentiala omleta iese viata.
Cum din puf galben apar blonde, roscate, bobosate, zbarlite, rotweilleri, creste rosii, cozi tip secure si tot asa.
Cum inca ne mai bucuram de fiecare data cand cuibarul are perla si fugim instant sa adunam la colectie noi si nu cotofenele.
Cum stai dupa colt asteptand sa termine odata motata pentru ca aseara ai terminat ouale si vrei ou fiert moale la micul dejun.
Cum pui toamna tarziu in pamant un catel de usturoi sau o ceapa in miniatura si in primavara nu mai mergi la piata, ci pe batatura atunci cand vrei sa faci o salata.
Cum primavara vine mai devreme chiar de e mai frig.
Cum ziua e mai lunga chiar si inainte sa se schimbe ora, chiar si daca intunericul te indeamna sa te retragi la adapost odata cu gainile si totusi nu-ti ajung orele zilei. Dar nu esti stressat.
Cum o crenguta primita de la vecina devine cadou de pret, pentru ca stii ca se va transforma in zmeura zemoasa.
Cum ramele din pamantul umed si clisos nu te mai oripileaza, tu trebuie sa muti lalelele. (Le...le...le...)
Cum harletul si lopata nu mai sunt doar ale lui Dorel si sala de fitness iti pare jucarie.

Va urma...

miercuri, 2 martie 2016

Diverse

Gainile s-au hotarat sa isi mute cartierul general, cocosii ma obliga sa pun la poarta "Atentie, inaripate rele!".
In gradina am infiintat un mini strat de capsuni, am gasit cateva crescute de capul lor si le-am mutat. The Giant se umple destul de repejor cu tot felul de materii biodegradabile pentru compost, au crescut doua straturi inaktate din patru prognozate (cu dureri tapene de sale, maini, picioare si ceva vanatai de la roaba cu care am carat pamant curat si nisip si galetile cu cenusa) ce vor gazdui radacinoase - am observat ca altfel ies morcovii cat scobitorile.

Am ajuns la performanta de patru oua pe zi - din patru gaini, asta daca nu cumva face vreouna gemeni. Si ma pregatesc de potentiala closca, desi sunt total necunoscatoare in domeniu (cum oi rezista eu atata pe oua? :)) ).

Canta tot felul de padari, canta cocosi, canta gaini, ba si pusicile canta si ma ingrozesc la gandul ca am fost toanta si nu am sterilizat mata.

Se simte primavara, socul are frunzulite, zmeura asemenea (si eu n-am tuns-o inca), pe pervaz odihnrsc zeci de paharele cu rasaduri si nu stiu unde le-oi pune si pe restul - ma bate-un gand sa asez semintele drept in gradina. Ne astespta motosapa, fasole, mazare, marar si Dumnezeu mai stie cate altele!