miercuri, 29 ianuarie 2014

Vreun sfat pentru obtinere tufa de patrunjel zdravana ?


7 comentarii:

  1. M'daaa...Se scoate de toamna , cu harletul ,3-4 radacini si se transbordeaza la galeata in pamant gras.Sau tot de cu toamna -sfarsitul lui septembrie- se pun seminte la galeata acoperite cu un strat subtire de pamant,si daca-i timp frumos se lasa afara la aer .Daca timpul isi cam face de cap ,cum se intampla de cativa ani incoace [adica prin octombrie incepe frigul si brumele ] se lasa galeata tot afara dar poti s-o acoperi cu folie transparenta sau o bucata de sticla-sa aibe lumina si sa se pastreze un climat caldut.Sau pregatesti pamantul cu samanta si le pui in beci ,urmarindu-le pana incoltesc,apoi le duci la loc luminos ,Patrunjelul este o leguma a carui samanta se pune primavara in mustul zapezii,in pamant ,impreuna cu morcovul ,pastarnacul si alte leguminoase de gen deci nu-i trebuie caldura in exces.

    RăspundețiȘtergere
  2. Roxana, eu i-as rari sa fie numai cam 10 fire in galetusa asta, restul planteaza-le in alte ghivece si, ca sa nu creasca lungi si slabute, au nevoie de multa lumina, chiar acum cand ninge si afara-i semi intuneric. Pune-i o lampa desupra. Dar patrunjelul rezista si afara, dupa ce trec temperaturile negative si noaptea si ei se mai inzdravenesc, poti sa muti ghivecele in balcon inchis sau chiar afara. Dar n u brusca trecerea. In plus nu le place caldura sunt suficiente 15 grade si lumina. Apa mai putina.Sa-ti cresca tufa frumoasa!
    Vezi tu, depinde atat de mult de conditiile astea incat un optim pentru toate este foarte greu de obtinut pe vremea asta, fara soare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tu vrei in galetusa asta sa ai "tufa" de patrunjel sau te referi la exterior, in gradina?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,iertare ca intru asa neprezentata :) Gabriela sunt si m-am mutat si eu la tara de vreo...13 ani . Am incercat si eu cultivarea patrunjelului in ghiveci dar fara rezultatul dorit...probabil ca se cultiva in turba sau pamant de mranita, dupa care se aplica ingrasamant foliar (stimulator) ... Ceea ce am reusit insa este infiintarea unei culturi perene de patrunjel de aproximativ 40 /100 cm care imi furnizeaza patrunjelul mult dorit pe toata perioada anului... si anume : am cultivat soiul de radacina9zaharat) si un an iese din seminte anul urmator face seminte ca anul al treilea sa iasa din semintele cazute in anul precedent... frunzele sunt mari si parfumate, cu putina atentie am suficiente si pe perioada de iarna cand il acopar cu folie si e verde si acum pot spune ... Alta sugestie pt patrunjel in ghiveci ar fi transplantarea de tulpini gata dezvoltate din gradina in ghivece si pastrarea lor pe perioada de iarna pe pervazul mai rece al ferestrei , nu trebuie la cald :)... Dar cele mai multumitoare rezultate le-am obtinut cu cel din gradina pe care il poti usca , congela sau conserva in diverse moduri pt ca este foarte prolific in anul cand creste din samanta ....

    Mult succes, cu drag Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,si eu sunt la fel ca tine,dar de trei ani .Cred ca trebuie sa imitam conditiile din gradina,si anume;temperatura din timpul noptii sa fie mai mica cu 6,7 grade decat cea din timpul zilei.

      Ștergere
  5. Multumesc mult de tot pt indrumari ! Din pacate deja e lesinat de tot patrunjelul meu :))) Da, in galetusa in casa incerc sa il fac tufa, da' fara sanse de succes. Deja ma intreb daca nu cumva am eu energii negative, ca nimic din ce plantez nu da rod :) Banuiesc totusi ca plantutelor nu le prieteste mediul din casa. Am mai pus si niste ceapa verde si niste busuioca, poate-poate o iesi ceva. Sperante slabe... Insa acusica vine vremea de plantat in gradina, trebuie sa pregatim locul, sa scoatem via, sa sapam si... habar n-am ce o mai fi de facut. Pt primul an ma pregatesc de o mare rasoleala :))), dar visez totusi la ardei, rosii, verdeturi, castraveti, sfecla, cartofi etc, adica o gradina profi din prima incercare; daaa, stiu... destul de optimista viziunea mea. Insa ma bazez pe scumpul meu sot, care se pare ca are ceva velitati de gradinar :). O sa revin cu poze cu pregatirile de plantare si restul procesului. Daaar, pregatesc cu drag si spor compost. Care inca asteapta o cutie potrivita, ca singura nu se face si intre timp vin cateii vecinilor si mi-l tot scot din butoiul provizoriu :)).

    RăspundețiȘtergere
  6. Ceva seminte?... :)
    http://fusaru.blogspot.ro/2014/02/daca-e-februarie-merge-un-concurs.html

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc!